добре дошли във виртуалния свят на "ФЕНИКС"
centerphoenix.alle.bg

Аз съм психолог, но и човек...

Ас съм психолог, но и човек

Нека се запознаем. Казвам се Десислава Христова Даскалова. Работя като психолог от доста години. Случи се така, че в първите години на моята практика, завишената самооценка и желанието ми да помогна или „да донеса добро“, не само не ми помагаха, но ми пречеха. И, ако в началото на моята професионална кариера често си задавах въпрос подобен на този на К.Роджърс „Как мога да излекувам или да променя този човек?“. Сега мога да перефразирам този въпрос: „Как да създам отношения, които този човек може да използва за своето собствено личностно развитие?“.

Когато откривахме нашия психологически център "Феникс", първата  ми мисъл беше „ Аз  все още знам толкова малко неща“. Но неслучайно Харуки  Мураками е казал „ Аз съм много несъвършено човешко същество. Много далеч от идеала и често бъркам. Но аз се уча. И много се старая да не допускам повторно своите грешки. Макар, че така или иначе ги повтарям. Защо? Много просто. Защото съм глупав и несъвършен. В такива моменти аз не се обичам и правя всичко възможно това да не се случи трети път. Така се развивам. Може да не е бързо, но е прогрес…По добре малко, отколкото нищо“ и аз реших да опитам да върша, това което умея най-добре.

От детството си се ръководя от една отдавна разказвана ми приказка от моята баба и това е приказката за жабата.

„…Решили жабите да си устройват състезание по брега. Целта им била  скачайки да стигнат до върха на една висока кула. Събрали се много хора да ги гледат. Започнало състезанието. Никой не си и помислял, че жабите могат да достигнат до върха. Всички казвали: „..Няма да успеят!Много е трудно!Никой няма да се добере до върха“. Една след друга жабите започнали постепенно да се отказват, освен една която скачала все по далеч и по високо.

Хората започнали да крещят „Това е невъзможно!“.В края на краищата никой не останал освен онази упорита жаба, която с невероятни усилия единствена достигнала до върха. След състезанието една от другите жаби отишла при победителката, за да я попита как е постигнала целта си. И се оказало, че малката победителка била ГЛУХА!!!

Извода е следния – Бъди глух, когато ти казват, че не можеш да осъществиш мечтите си!!!Мисли за това, че ти можеш да постигнеш всичко!!!Помни за силата на думите. Всяка дума, написана или изречена оказва влияние върху твоите постъпки!!!За това бъди настроен ПОЗИТИВНО!!!

Така се формира моето жизнено мото: този, който иска да върви напред – съдбата го повежда, този, който не желае го влачи.

Стремя се да гледам на живота с интерес и оптимизъм. Преди да осъдя някого  винаги мисля дали не мога да намеря някакво извинени. Никога не съжалявам. Ако нещо е било за добро, то е било прекрасно. Ако нещо лошо се е случило то е било опит. Защото не е важно колко често падате, важно е колко често се изправяте.

За себе си изведох някои основни принципи по, които работя с децата и семействата:

1.       Да науча възрастните как осъзнато да решават въпроса „Да имам ли дете?Защо ми е нужно то?“

2.       Да науча децата как да общуват с обкръжаващия ги свят

3.       Да науча децата самостоятелно с чест и достойнство да излизат от сложни житейски ситуации

Работата с децата е като грижата за цветята, защото децата са цветя. Корените на цветето се крият в предучилищна възраст. Листата са общото психологическо развитие и саморегулация. Именно те помагат за правилното развитие на цветето, т.е детето. Никъде тук не споменаваме обучението в четене, писане и смятане.Ако на детето се помогне и то развие всички висши психични функции, то тези навици успешно ще се сформират и развият.

Срещала съм и много трудности по пътя на своето професионално развитие. Една от тях Балзак много добре е изказал : „..Не предлагай услуга, която не ти искат“. Трябваше да мине време за да осъзная тези негови думи. Когато пред очите ми попадна „Хартата  за правата на човека“ това промени живота и отношението ми към мен самата, към близките ми и работата ми.

В своята работа аз използвам широк спектър от  практически инструменти, но един от важните свои навици смятам, че е умението с разбиране да се отнасям към разказа на човека и вълнуващите го проблеми, в същото време да съумея да остана в позицията си на професионалист и да променя човека към по добро. На принципа на лекарите, аз работя както с душата на човека така и с неговите телесни усещания.

Като психолог, аз не давам съвети, не предписвам лекарства. Моята помощ към хората се състои в това, че аз се старая да им помогна да погледнат на собствената си ситуация отстрани да се отнесат към нея по друг различен начин и така да вземат решение и да променят своето поведение.

Казват, че е невъзможно да се промени  движението на вълните, но ние можем да се научим да плуваме. Благодаря за вниманието!

 

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg