добре дошли във виртуалния свят на "ФЕНИКС"
centerphoenix.alle.bg

Война на световете – Как да оцелеем първата година от брака?

Война на световете – Как да оцелеем първата година от брака?

Война на световете – Как да оцелеем първата година от брака?

И така звукът на фанфарите е отминал,поздравите са отзвучали, пръстена е поставен на пръста, преходът от една връзка към създаване на семейство е отминал и вие сте достигнали до прозрението „Ние сме женени!“.

Когато всичко хубаво и празнично е отминало, започват  обичайното суетене и битовите проблеми. Как да разпределим семейния бюджет?Кой ще готви и ще почиства?Как ще прекарвате свободното си време?.....Има ли живот след сватбата?

Отговорът е един:Разбира се,че има!Статистиката естествено е безжалостна – повечето от разводите се случват именно още в първата година от брака.Именно в този период се появява и първата криза в семейните взаимоотношения.

Да, именно  през първата година пропадат повечето от романтичните ни мечти и се появява усещането, че на сватбата вие сте  били със съвсем различен човек. Но живота не приключва с това.Загубата на вашите „розови“ очила е за добро, защото вие тепърва ще видите вашия любим такъв какъвто е. И може би критично ще погледнете не само на него, но и на себе си.

Ето някои от основните проблеми, които се срещат през първата година от брака:

Първи проблемТихата игра на мълчанието

Първата година от брака е период на напасване на партньорите един към друг. Дори преди сватбата да са живели заедно, подписа в обредния дом носи определена магия и променя отношенията между  - „…сега вече сте съпрузи“.Когато се появяват първите неразбирателства  ви се струва,че вашата половинка не отстъпва изобщо от принципите си изпада в излишни подробности, издребнява за глупости и  тук започват първите обиди и кавги.

Научете се да си говорите.Хората по принцип често задържат в себе си обидите докато не им „прикипи“.Искате ли да запазите взаимоотношенията си?

Не задържайте нищо в себе си! Съгласете се,че ако вашият съпруг си слага чорапите в левия ъгъл, а на вас ви се струва че е по добре те да стоят в десния е по-добре да го обсъдите веднага. Не трупайте тези дребни проблеми в душата си и след това не си крещете за натрупаните чорапи, неизмитите съдове, късното събуждане, съборената четка за зъби, вдигнатия капак на тоалетната чиния….. и всичко това придружено от фразата „Ти въобще не ме обичаш!Отивам си при мама!...“.

Умението да разговаряте един с друг не  само на приятни теми, но и на болезнени е полезна черта на възрастните, зрелите хора които несъмнено се развиват. Открито и без злоба кажете на партньора си всичко, което ви безпокои и в хода на тези мирни преговори достигнете до взаимно решение. Не забравяйте да отстъпвате там където е възможно. Със сигурност вашия партньор  има и положителни качества ……не гледайте само разхвърлените чорапи.

Втори проблем - Стереотипите

Мъжа гради кариера, а жената е домакиня, хранител на семейното огнище и възпитател на децата. Какво пък схемата не е лоша – проверена е от векове и действа. Само, че всичко ли е останало така?Страхувам се,че не….Но, ако е така длъжни ли сме всички да се съобразяваме с тази схема? Отговорът ми е отново – НЕ!Познавам много съпружески двойки, които не спазват тези „стандарти“ и живеят своя живот. За това, ако вие не сте като изградения идеалистичен образ на „идеалното“ семейство, но затова пък си пасвате един на друг отхвърлете настрани всички предубеждения и си разпределете ролите така , че на вас да ви е комфортно. Помнете,че каквото и да коментират обкръжаващите ви вие не живеете с тях, а един с друг.

Трети проблем – Езика на любовта

В своята книга „Петте езика на любовта“ Г.Чапман  твърди, че хората говорят на пет езика на любовта: подаръци; посветено на любимия време;думи на поощрение; помагане; физическо докосвате. Често съпрузите не разбират на какъв език говори техния партньор и се обиждат. Често чуваме следното „…тя през цялото време работи, не ми приготвя вечеря…“ или“…той не ме прави вече комплименти..“. Вгледайте се един в друг по внимателно. Може би вашата съпруга наистина работи много, но за да задоволи потребностите на семейството и така изразява любовта си. Или вашият съпруг се докосва леко до вас и това докосване е неговия жест за любов, не е задължително непрекъснато да се правят комплименти.

Четвърти проблем – „Страничния вход е залостен“

За нещастие много малко семейства могат да се похвалят със самостоятелни бани. И това, което по рано е било скрито сега е на показ – машата за коса, футболната фланелка на любимия отбор с петно отпред, разхвърляните лични тоалетни принадлежности и т.н……романтика. Виждайки всичко това много от вас биха избягали ужасени. Тук естествено бихте ми възразили, че съпрузите са длъжни да се обичат такива каквито са.Разбира се. Но тогава ще трябва да приемете факта,че  за продължението на конфетно-букетния период не можем да продължим да мечтаем. Колкото и да се опитваме да се стараем мили момичета, нито един мъж не може да бъде привлечен от зелената маска за лице например. Така,че нашите тайни процедури е хубаво да стават зад затворената врата на банята. Скъпи момчета не обличайте старите си анцузи  провиснали  на коленете. Вида на алкохолик с червен нос също не ни настройва романтично.

Звучи като анекдот, но това е реалността. Не е нужно да се стеснявате един от друг – мъж купувайки скъпо бельо на жена си предизвиква само възхищение. И ако вие искате романтиката ви да продължи, постарайте се един за друг да останете красиви и желани.

 Пети проблем – Личната свобода

Понякога младоженците ни напомнят на сиамски близнаци, което не е много добре  както за техните вътрешносемейни взаимоотношения така и за тези с близките им.Не забравяйте и  вие и вашият партньор до сватбата си сте имали приятели и  развлечения с, които и сега не трябва да се разделяте. Ако вашата съпруга в течение на години всяка петък вечер е излизала с приятелки, или вашият съпруг събота вечер предпочита да прекара сам в града това не трябва да се променя.В брака всеки от вас е отделен човек, на когото е нужно малко пространство и без вас. По добре намерете свои развлечения, само за вас двамата където другите хора ще бъдат отстрани.

Всяко семейство е уникално само по себе си, за това няма универсални способи и тайни, които да пасват на всички. Само,че семейството – това е мястото, където ние се чувстваме в безопасност, където ни очакват и обичат. И когато ние встъпваме в брак наш свещен дълг е да го запазим, независимо от всички прегради. Да запазим отношенията си – това е тежка задача, но кое може да е по добро от усмивката на любимия, когато поредната трудност е преодоляна заедно?


С любов:Д.Даскалова
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg