добре дошли във виртуалния свят на "ФЕНИКС"
centerphoenix.alle.bg

Емоционалното насилие в семейството - Част І-ва

Емоционалното насилие в семейството - Част І-ва

Все повече и повече жени всеки ден се сблъскват всеки ден с емоционалното насилие, без да си дават ясна сметка, че живеят с тиранин. В статията  ще видите очертани няколко признака за подобно отношение.

Навярно знаете, че освен физическо и сексуално съществува и емоционалното насилие. За този тип насилие жените споделят по трудно октолкото за останалите видове. Домашните тирани бавно смачкват самооценката на своята жертва, а българските жени все още продължават да живеят според максимата „ Бие ме - значи ме обича“  и много от тях дори не осъзнават какво се случва в техните семейства.

Разбира се тук важно е да се обрисува и портрета на подобни хора: мъжете склонни към емоционално насилие са двулични, те носят две маски –  едната е на внимателен и грижовен съпруг или партньор, а другата на деспотичен ревнивец и манипулатор. Тези хора имат занижена самооценка, често не могат да се реализират в работата си  и си го изкарват на близките си.

Често тези мъже не пускат жените си да излизат навън с приятелки, казват им какво да облекат, как да говорят, а понякога дори как и да мислят.

 

Емоционалното насилие цели – КОНТРОЛ и ВЛАСТ. Често жените смятат, че те сами са си виновни за лошото отношение на съпругът им към тях. Подобно отношение  наблюдаваме в някои обества у нас, там жените са длъжни да се подчиняват и да „слушат“ мъжете. Но както и при физическото насилие така и при емоционалното насилие можем да очертаем един кръг: стадий на близост и хармония; стадий на нададки от страна на съпруга и желание той да промени жената; опит на жената да промени ситуацията;заемане на подчинена позиция на жената и опит да извини мъжа в собствените си очи и отново стадий на близост.  Жената се надява, че тези „сложни“ взаимоотношения ще се променят и търпи. Често близки и роднини не могат да проумеят за какво става дума и дори се шегуват с тази форма на насилие. Защото е много трудно да признаеш сам пред себе си, че ти всъщтност си жертва.

 

Признаци на емоционално насилие:

1.       Вербално малтретиране и директна агресия, присмех, унижение и подигравки. Това може да се случва както насаме така и на публични места.

2.       Използване на заповеден или повелителен тон

3.       Прояви на високомерие и арогантност. Неуважение

4.       Сплашване и манипулации

5.       Заплахи по адрес на децата или други близки

6.       Необоснована и неконтролирана ревност

7.       Постоянна и необяснима критика

8.       Всяка форма на забрана – срещи с приятели и роднини; модел на обекло;телефонни разговори и др.

9.       Обвинения и нападки за собствените си неуспехи

10.   Принуда  да се живее в животозастрашяващи условия

 Помнете, че емоционалното насилие е опасно и вреди не само на вашето психическо и физическо здраве. То може да доведе до физическо насилие над вас и вашите деца.

Грижете се за себе си!

Ваша Деси

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg