добре дошли във виртуалния свят на "ФЕНИКС"
centerphoenix.alle.bg

Законите на глупостта

Законите на глупостта

По мотиви на  Карло Чипола 

Ще започна с една стара народна мъдрост, която някога ми казваше моят дядо : „..Когато двама души спорят – единият от тях е глупак, а другият подлец. Защото единият не знае истината и спори, а другият я знае, но въпреки това спори…“

За да разберем все пак повече за глупостта ще  разгледаме днес петте основни закона на глупостта формулирани от Чипола. /За, което благодаря на този човек за написаното :)))/

Закон Първи!

„ Глупакът е човек, чиито действия водят до загубата на друг  човек  или група хора, и при това тази загуба не носи полза на самия субект, а дори обратното тя му вреди.“

Първият закон на глупостта предполага, че всички хора се делят на четири групи: глупаци, умници, бандити и безумци.

Ако вие предприемате действия, от които самите вие ще изгубите но ще донесете печалба на някой друг, то вие се отнасяте към глупаците. Ако вие вършите нещо, което ще  донесе изгода на вас и на още някой, то вие сте умник. Ако вашите действие ви носят изгода, но някой друг страда от тях то вие сте истински „бандит“. И накрая вие ще сте безумец, ако от вашите действия страдате и вие и другите.

Наблюдение  -Тази класификация се харесва на почти всички мои клиенти преди да започнем с анализа на тяхната жизнена ситуация и престава да им харесва след като направим дори повърхностен разбор. Така ускоряваме адаптацията към идеята за ефективното ни сътрудничество в нашите взаимоотношения.

Закон втори!

„Човек винаги недооценява количеството идиоти, които го обкръжават!“

Звучи като размита баналност и снобизъм, но живота доказва истинността на тези думи. Каквато и оценка да давате на хората около вас, вие винаги ще се сблъсквате със следните ситуации:

-          Човек, който винаги ви е изглеждал умен и рационален, периодично се оказва невероятен идиот.

-          Глупаците винаги се появяват на най-неочакваните места, в най-неподходящият момент за да развалят вашите планове

Наблюдение. ВСЕКИ човек периодично / а понякога и задълго/ влиза в режим на  „глупак“. Нивото на осъзнатост и развитие обаче ни пречат да си признаем тази проста истина.

Трети  закон  на глупостта

„ Вероятността човек да е глупак , не зависи от другите негови качества.“

 Изследванията на Чипола  показват, че образованието няма нищо общо с наличието на определено число глупаци в обществото. Това се потвърдило и от множеството експерименти, които той направил. Когато К.Чиполи анализирал резултатите на ниско квалифицирани групи сътрудници – числото на глупаците се оказало много по-голямо отколкото очаквал / втори закон/, той отдал това на социалната разлика: бедност; недостиг на образование и др. Изкачвайки се по социалната стълбица той наблюдавал повишаване нивото на глупаци сред студентите. Още по впечатляващи се оказали резултатите в средата на професори и преподаватели. Чиполи  толкова бил  поразен от резултатите, че решил да проведе изследването сред група Нобелови лауреати. И тук природата си казала думата – определено количество лауреати се оказали глупаци.

Наблюдение. В  съвременния бизнес се водим от  печалившата стратегия win-win.  Във възпитанието на децата се ръководим от принципа на взаимно уважение. В семейните отношения активно препоръчваме взаимна отговорност. На практика в съвременното общество се наблюдава един психологически „бандитизъм“. Това води до размножаването на  „глупаци“ и „безумци“.

Четвърти закон на глупостта

„Умниците винаги недооценяват разрушителния потенциал на глупаците“

Глупавите хора са опасни, защото  не са рационални , а ирационалните хора трудно могат да представят  логика в неразумното си поведение. Умният човек е способен да разбере логиката на бандита, защото бандита е ирационален - той иска да получи преди всичко блага, но не е достатъчно умен за да ги спечели. Бандита е предсказуем, срещу него може да се изгради защита.

Да се прогнозират действията на глупака обаче е невъзможно, той ще ви навреди без причина, без цел, без план, на най-неочакваното място, в най-неподходящото време. Няма как да предвидите, кога този човек ще ви нанесе удара. В конфронтацията си с глупака , умният човек напълно ще се отдаде на милостта на глупака, без да разбере неговите правила на игра.

Наблюдение. В момента в, който игнорирате появата на глупаци във вашият живот, вие също се превръщате в такива. Защото  пренебрежението също е вид действие, и ако след това действие има разрушителни резултати то изводите си ги направете сами.

Пети закон на глупостта

„ Глупакът е най-опасният тип личност. Следователно – той е по-опасен и от бандита.“

Резултата от действието на бандитите – те просто придобиват блага  за сметка на другите хора. Като цяло от това на обществото не му става нито по-добре нито по-зле. Когато на сцената обаче се появят глупаците, картината напълно се променя. Те нанасят удар, без да извлекат изгода. Унищожават благата и обществото става по-бедно.

Историята доказва, че обществата напредват тогава, когато на власт в тях има достатъчно умни хора, за да неутрализират активните глупаци и да не им позволяват да разрушат онова, което са създали умните. В регресиращите държави има същия брой глупци, но във властта се наблюдава ръст от глупави бандити, а сред останалото население – на наивни простаци. Това разпределение на силите неизменно засилва разрушителните действия на глупаците и цялата страна отива по дяволите.

Наблюдение и извод: Ако искате да станете по-богати / в широкия смисъл на думата/, анализирайте вашите  ежедневни взаимоотношения, макар и на повърхностно ниво по указаната схема. Отделете  10 хронични прояви на собствената си глупост.  С усмивка ще забележите, колко бързо се справяте. Пречупете всички закони на глупостта през вашите взаимоотношения с околните и преценете, кои от тях преобладават.

P.S. Съществува легендата, че може да се намери човек, който никога да не е стъпвал на пътя на глупостта….Но аз лично все още не съм срещала такъв човек :)))

Лично аз днес се сблъсках поне 3 пъти с глупостта. А вие?

Ваша Деси!

 

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg