добре дошли във виртуалния свят на "ФЕНИКС"
centerphoenix.alle.bg

Как да пуснем миналото?

Как да пуснем миналото?

Голяма част от  проблемите на клиентите, които посещават  кабинета са свързани с това,че те са „застинали“ в миналото…в недоизказаните разговори, в непростените обиди и др.

Ако не можем да пуснем миналото, то ние можем да загубим много години, да усещаме болка която да не ни позволява да забравим неприятна за нас болезнена история. И така човек остава дълго време в мъката.С течение на времето той привиква към страданието и му се струва,че така и трябва да бъде, че друг път няма.

Една от функциите на човешкия мозък е да мисли логически и да намира причинно следствени връзки. Само,че зад негативния опит на миналото в човека се появява заблудата и той започва да мисли „…Ако това не ми се получи в миналото, то няма да се случи и в бъдещето“ или “…Той /тя ме обиждаше в миналото ще го направи отново и сега“.

Това може да се сравни с това как шофирате. Ако вие не сте в състояние да гледате напред, то вас ще ви привлича това което виждате в огледалото за обратно виждане, а то е това което вече сте изминали….миналото. С такива мисли вместо да гледате  понякога назад , вие изобщо ще престанете да гледате напред . Така или иначе трябва да гледате напред, а назад  да поглеждате само за да имате обратна връзка с вашите сегашни действия.

В много от случаите за човек е трудно да пусне миналото да си върви без психологическа помощ.Но преди да се запишете при специалист можете да опитате да се справите с проблема и сами.

И така нека опитаме:

1. Постигнете съгласие с миналото.Възможно е да сте допуснали грешки в миналото, но това не ви прави автоматично „лош“ или „зъл“ човек.Вие разрушавате увереност та в себе си чрез постоянно психическо възпроизвеждане на своето минало и сам се наказвате приемайки лошите разсъждения за себе си. Всеки върши грешки и вие също не сте изключение. Трябва да разберете, че вие не сте вашите грешки. Така изградения образ ще ви помогне да постигнете съгласие с това,че случилото се с вас е в миналото.

2.  Работа над освобождението. Кое ви кара да задържате миналото? Дали това не са вашите отрицателни емоции? Ако вие знаете,че чувствате вина, гняв , обида, съжаление и тъга то ще трябва да преработите всяка една от емоциите си по отделно за да ги пуснете.

 3. Бъдете готови да простите. Ако вие сте застинали в своята вина на практика ще ви е трудно да прощавате. Възможно е все пак и извършената грешка да не е ваша, възможно е да е нечия чужда грешка. В този случай може би ще искате справедливост и тогава да простите ще ви е още по трудно.Все пак трябва да разберете,че вредите преди всичко на себе си държейки се за миналото .Вашите страдания възникват  от постоянното влияние на миналото над вас. Вашето нежелание да простите идва от това,че сърцето ви е затворено.

 4. Не се тревожете за дребни и незначителни неща. Запитайте се действително ли това което се е случило в миналото е толкова важно? Със сигурност не е, ако го сравним с нещо наистина голямо и важно. По този начин се опитайте да видите цялостната картина.Ако за тези дреболии наистина не си струва да се тревожите.  Промяната на вашето възприятие  ще вдигне нивото на вашето съзнание. Предлагам ви друга гледна точка, която ще ви позволи да разширите вашата парадигма. Вместо усещането,че сте „зациклили“ вие ще започнете да виждате и други възможни варианти.

 5. Разгледайте картината на вашия живот от далеч. Вие сте дошли на този свят за да бъдете щастливи. Да задържате вашата болка,  означава че преживяното продължава да си стои като нерешен проблем и ви пречи да усещате щастливото битие. Освобождаването от болката не означава,че вие напълно ще се освободите от вината за това, което сте извършили. На вас ви е нужно да живеете сега, а не в миналото. Готовността да простите ще ви направи по спокойни и ще предизвика благодат в сърцето ви. С помощта на тези чувства вие  ще позволите на вашето минало да си върви по пътя, а вие да се движите към своите цели.

6. Решете какво искате. Когато си представите това, което искате, това ще доведе до позитивни и полезни действия. Когато „зацикляте“ на едно място вашият ум ще мисли за това, което не иска. И за да не оставате в миналото ви е необходима идеалната картина на бъдещето.Престанете да се безпокоите за това, какво ще си помислят другите. Вместо това намерете вашето идеално бъдеще и се стремете да го постигнете. А най-добре създайте картина на вашето бъдеще.

7. Насочете своята енергия към настоящето. Напомняйте си,че миналото е свършило. Каквото е минало е минало.Вие не може да промените миналото, но можете да повлияете върху днешния ден. За това ще ви помогнат някои медитативни техники от рода на дихателната медитация, тя ще насочи вашето внимание към „тук“ и „сега“. Когато вие се съсредоточите върху настоящето, ще се увеличат и способностите да  взимате решения, ще пораснат и възможностите в настоящето които влияят на бъдещето ви. Няма две еднакви вдишвания….

8. Гледайте на несполуките като на обратна връзка. Разигравайки травматичните  за вас сцени от миналото  в ума си отново и отново, на вас ще ви е трудно да се придвижите напред.Докато продължавате да се питате дали наистина не сте неудачник няма да си помогнете. Разбира се миналото може да ви предложи ценна информация, но го използвайте като способ за получаване на обратно връзка и  извличане на полезен опит, а не за разбор на това кой е виновен и кой не е. Вие можете да го анализирате и да вършите и да се предпазвате по този начин за в бъдеще.

9. Измислете и изпълнявайте някакъв свой ритуал за освобождаване от миналото. Ритуалите могат да бъдат полезни за физическото изразяване на вашите намерения.Ето ви няколко идеи.  Напишете писмо от вашето минало за вашата болка и го изгорете. Или  заставайте до  река или море вие можете да хвърляте камъни във  водата, всеки камък ще представлява ваша отделна болка за която вие сте се държали.Напишете обидите, които сте натрупали в душата си върху балон и го пуснете в небето. Или на хартиено корабче, което да пуснете да отплава надалеч…..Измислете и направете това, което на вас ще ви подейства, проявете въображение.

 10. Използвайте творческа визуализация.В основата си вашия мозък мисли в картинки. Затворете очи и мислено си представете процеса на освобождаване. Аналогия може да направите с компютъра. Представете си стара програма върху вашия хард-диск. След това си представете как вие я изтривате, кажете си твърдо,че всичко е в миналото и това повече не ви безпокои.

Има вещи, които не желаем понякога да изхвърлим и хора, които не искаме да  загърбим. Но имайте в предвид, че  ако ги пуснете няма да настъпи края на света – това ще е начало на нов живот. Обременена от миналото вашата енергия е ограничена. Вие остарявате преждевременно Вие не сте в състояние да живеете в настоящето.

Не отлагайте повече, всичко се свежда до това да направите вашия осъзнат  избор. Направете този избор, освободете се от старите истории.Вие сте автор на сценария на вашия живот. Изберете и напишете нова история от този момент нататък.

Пуснете миналото и ще се почувствате неописуемо, ще дишате много по лесно.Това ще е преломен момент за вас.Вече няма  да виждате  прогнозата за бъдещето си в черните  краски на отминалите дни, вие ще се чувствате свободни и ще искате да живеете отново.Ще се наслаждавате на живота в нови измерения, ще виждате много нови възможности. Най-накрая ще осъзнаете,че това което чувствате не е празнина, а живот!

Желая ви любов и  спокойствие!

Ваша  Д.Даскалова!

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg