добре дошли във виртуалния свят на "ФЕНИКС"
centerphoenix.alle.bg

Как и защо насилието в отношенията родители-деца се превърна в норма?

Как и защо насилието в отношенията родители-деца се превърна в норма?


„-…Трябва да те бият, за да си жертва на насилие. Да, да те унижават или обиждат също може да се каже, че е вид насилие, но не е чак толкова сериозно. Аз не бих го приел за насилие.“

 

„ -…Ако родителите ти си позволяват да те удрят в някакви ситуации, това не е насилие, може да си го заслужил с нещо, например непослушание!“

 

„ - …В този казус няма никакво насилие от страна на майката спрямо детето. Насилие означава някой да наруши границите на тялото ти.“

 

„ - ...Е, прекалено е да се каже, че когато някой ти вика и те обижда, те насилва, особено ако е майка ти. Все пак в такава ситуация аз мога да защитя себе си.

-          Би ли дала пример? Какво ще й кажеш, какво би направила?

-          Просто ще изляза навън, ще се разходя. И тя е човек. Може някой да я е ядосал, знаете ли на нея пък какъв й е бил деня и какво й е на главата?".

Намираме се в едно от елитните училища в град Пловдив. Срещаме се с ученици от  9-ти клас. Поводът за срещата ни е темата за домашното насилие. Цитатите са подбрани в подкрепа на притеснението, с което се разделяме. На практика децата добре познават и назовават видовете насилие и неговите проявления навън- на улицата, в училище. Когато обаче става дума за отношенията  между родители и деца, сякаш насилие не съществува, дори и да има някаква форма на насилие,  това е оправдано, това е метод за налагане на дисциплина, това е възпитание. Децата по-скоро оправдават и емпатират на родителите си, с доводът, че се случва, и те са хора, и вероятно са имали тежък ден. Доминира схващането, че обикновено детето провокира с поведението си своите родели и ги принуждава те да се държат така с него.

Физическото наказание не е единственото поведение, което оставя негативна следа върху децата. Важно е да се избягват и други форми на поведение, които унижават и деградират децата, включително присмех, насаждане на чувство за малоценност, неспособност, страх.

Да отглеждаш и възпитаваш дете без насилие не означава да  отстъпваш пред  детето и да загубиш своя авторитет и родителска власт. Вместо дисциплиниращи действия е добре да предприемем усилия в посока на това да градим и поддържаме положителни взаимоотношения с детето си. Именно тези отношения са основната предпоставка за това, децата да съдействат на изискванията на своите родители. Децата се държат добре, не когато  сме ги „дисциплинирали“ да се държат добре, а когато ние самите се държим добре с тях и с другите хора около нас.

 

 

Подготвил за вас: Деница Велкова- семеен консултант

 

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg