добре дошли във виртуалния свят на "ФЕНИКС"
centerphoenix.alle.bg

Когато мъжът все още е дете

Когато мъжът все още е дете

В съвременния свят незрялото поведение на мъжете по скоро се явява норма, отколкото патология. Все по често в кабинета за консултация идват жени, които се оплакват, че мъжа /или партньора/ до тях  е едно „голямо дете“, което не отговаря за своите думи или действия.

За мъжете има безкрайно много афоризми, като например:

„ Първите 40г. за момчето са най-тежки“

„Възрастния мъж се отличава от момчето само по вида играчки“

Напоследък наблюдавам следната картина. Жените водят в кабинета си своите партньори буквално за ръката, влизат заедно, сядат заедно и подробно жената описва всичко, което „нас ни безпокои“. Не са малко и случаите, когато родителите записват час на своето дете, а при по подробна информация по време на първото събеседвате заявката се преформулира.

Каква е причината за инфантилизма на мъжете, какви са неговите признаци и какво да направите, ако и у вас се е появил „брадат“ мъник, ще ви разкажа подробно в тази статия.

Като инфантилност определяме психофизическа незрялост, която води до задръжки и несъответстващи за възрастта поведение формирала се в по ранен период на развитие. Този феномен  при мъжете може да има следните прояви:

-          Пасивност, която може да се изразява в нежеланието на мъжа да поеме отговорност за своите постъпки или действия, прехвърляйки тази отговорност на чуждите плещи. Такъв мъж не отговаря за нищо в къщи, той няма никакви домашни задължения и отговорности.

-          Детинско поведение, проявяващо се в капризи и претенции към другите членове на семейството. Такива мъже искрено смятат, че ролята на жената се свежда само и изключително до това да задоволява веднага техните потребности. Например на една моя клиентка съпругът и се обиждаше заради това, че понякога тя не разбъркваше захарта в чашата му с кафе J

-          Пропадане във виртуалната реалност и компютърните игри, безкрайното гледане на футболни мачове и сериали. С такъв мъж е невъзможно да влезеш в какъвто и да било контакт, неговото внимание е приковано към монитора или телевизора и на  опита да се влезе в контакт с него се отвръща с злоба и раздразнение

-          Несък праг на фрустрация, желание за постоянно одобрение и възхищение от страна на жените

 

Според Фройд една от най-ранните причини  за инфантилност може да се формира по време на оралната фаза на развитие. Когато бебето е отбито прекалено рано от гърдата на майката или обратното то е кърмено до по голяма възраст. Според него, в зряла възраст такъв човек се формира като орално-пасивен тип личност, за която е характерно да очаква „майчино отношение“ от заобикалящия свят. Мъжете от този тип  като правило се отдават на лоши навици като: като пушене, преяждане, прекомерна консумация на алкохол и т.н.

 

Според  Фриц Перлс инфантилността се характеризира с липса на диференциация на  „Аз-а“. Инфантилното поведение може да бъде подхранвано и от  тревожни или мнителни родители в моментите в, които възрастния върши онези неща, които детето може само да направи. Такива родители смятат, че никой не може да се справи по добре от тях с поставената на детето задача. Те обикновено се страхуват, че при изпълнение на тази или онази дейност с детето може да се случи нещо лошо и  всячески се опитват да облекчат неговия живот. Такива родители обикновено „инвалидизират“ децата си опитвайки се да задоволят техните желания преди децата да са помолили за това.

В този смисъл прекалената грижа и протективност от страна на родителя са причина за инфантилното поведение на някои възрастни. Свикнали с такъв тип грижа децата престават да предприемат каквито и да е било самостоятелни крачки за да удовлетворят сами своите потребности и очакват от другите да свършат това. В една вече зряла възраст  при някои мъже  това може да се прояви като липса на предприемане на каквото и да е самостоятелно действие или трудности при вземане на решение.

Такива мъже като правило неосъзнато търсят жена с изразен майчински инстинкт, която би ги освободила от всякакви задължения и би понесла голяма част от отговорностите им върху себе си. Често жените сами подсилват това поведение, оставяйки собствените си желания на втори план и поемайки върху себе си лавината от домашни задължения. За една такава жена е много по лесно сама да ремонтира нещо в дома си или да извика майстор отколкото да мрънка до безкрай на мъжа си. И постепенно тази жена от мила и нежна се превръща в „досадница“, която непрекъснато „намила“ на своя съпруг-дете лежащ на дивана или стоящ пред компютъра.

Какво може да се направи в една такава сложна ситуация?

1.       Първо мили дами, заредете се с търпение защото ще се наложи да промените коренно своето поведение.

2.       Научете се спокойно да молите мъжа си за помощ. Съветвайте се с него когато трябва да се вземе някое важно решение

3.       Престанете да му „намилате“ едно и също и да му повтаряте , че е длъжен за това или онова

4.       Забравете умалителните имена, когато се обръщате към него.

5.       Свалете от себе си половината от отговорностите, които сте си възложили

6.       Престанете да контролирате своя съпруг, дайте му свобода на действие и желания

Но най-важното е – помнете, че вие сте жени, нежни и крехки и, че се нуждаете от грижи и мъжко внимание

 

 

 Ваша Деси!

 

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg