добре дошли във виртуалния свят на "ФЕНИКС"
centerphoenix.alle.bg

Осмели се да сгрешиш!

Осмели се да сгрешиш!

Колкото повече човек се старае да е съвършен, толкова повече в него като правило се появява страха от това да не направи грешка. При абсолютно всеки от нас, колкото и да се стараем, да изпипваме всеки детайл, да преценяме всички последствия и действия, понякога  не се получава точно това което сме си представяли.

Когато ни се струва,че грешките ни са много ние превключваме на режим – „замисъл в реално време“ тогава спираме да мечтаем и всичко става все по сложно. В много от случаите човек престава да се движи в желаната посока като предпочита да се задоволи с това, което стопроцентово умее и може -  особено, ако условията и навиците  му са удобни и комфортни.

Така човек си остава в „ удобна“ позиция според него, но без да изпитва удовлетвореност, по скоро целите и желанията му остават неизпълнени. Случва се така,че мечтите остават далеч в миналото, а живота му заприличва на този на робот.

Но…

Най- успешните хора като правило извършват голямо количество грешки.

Странно? А ако разберете,че по големия опит дава  простор за размисъл. Така на практика се ражда мъдростта, която е предшественик  в голяма степен  на основата на успеха.

И въобще…  грешките са нещо великолепно! Съмнявате ли се в това?

Тогава вижте:

Първо – грешката се явява отлична възможност за изключване на неподходящата в конкретен случай стратегия на поведение. Грешката е своеобразен резултат за тестване на нашите реакции в реалността на определено наше действие.

Второ -  всяка грешка дава шанс да се отиде в по-дълбоко проучване на условията на проблема,  да го погледнете по различен начин, за да се проправи пътя към целта. От друга страна, това ни кара да се учим, да усъвършенстваме  уменията си.

Трето - грешките  развиват творчеството, защото в някои случаи е необходимо да се търсят нетрадиционни подходи.

Четвърто - те насърчават човешкото развитие в безусловната любов към себе си и ни разкриват недостатъчното  подхранване и  проявява, на основните ни  необходими качества и черти.

Пето - грешките не ни позволяват да се възгордяваме, защото този който мисли че във всичко е прав трудно се удържа от такава съблазън да греши.

Тук е момента в, който трябва да отбележим че  не е желателно да се допускат грешки в сферите, които са свързани с риск за човешкия живот. Защото грешките на лекари, спасители и т.н. биха били в някои моменти непоправими. За това те дълги години учат, а след това са под ръководството на опитни супервайзори и наставници преди да практикуват самостоятелно.

В тази статия стана дума за грешките,които ни пречат да живеем – да живеем смело и с удоволствие....нещо което ви пожелавам.

С любов  ваша Д.Даскалова!

 

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg