добре дошли във виртуалния свят на "ФЕНИКС"
centerphoenix.alle.bg

Още няколко мита за психолога!!!

Още няколко мита за психолога!!!

Често при първо посещение при психолог  клиентите съобщават за причините, които са ги заставили да потърсят помощ. Но при разговор за бъдеща  работа отговарят с отказ аргументирайки се с едно или друго от по долу изброените убеждения. Ето няколко типични примера възпрепятстващи консултативния процес и възможните отговори от страна на психолога.

  «Да потърсиш помощ- това е признак на слабост или глупост »

«…Странно, че никой не смята за слабост или глупост , когато се обръща за професионална помощ към адвокат , лекар, стоматолог, шивач или фризьор. Душата на човек не е по малко значима от тялото, зъбите или външния вид. Да признаеш проблемите си и да предприемеш стъпка за да ги разрешиш с помощта на специалист е показател за интелект и душевна сила. »

 «Психолога е за болните и „лудите“. А  при мен всичко е наред. С моите проблеми трябва да се справя сам»

« …Ние психолозите работим само със здрави хора. Но при разрешаването на някои проблеми се изискват  определени професионални психологически знания. Например, ако има неща които ви е трудно да анализирате сами защото сте свикнали да ги виждате по един и същи начин под определен ъгъл. Психолога ще ви помогне да погледнете на проблема  по нов начин »

 

«Не умея да разговарям за своите чувства, някак си ме е срам. А и никой не може да разбере моите проблеми »

 

«…Психолога ще ви помогне да изразите вашите чувства, ще облекчи емоционалното ви състояние. Моята работа се състои в това, да разбера  проблема  на дадения човек , да го направя по понятен и разбираем за него самия и да помогна, ако човека иска да се справи с него».

 

  «Не искам да се ровим в това и без друго е много болезнено »

 

«…Когато проблемът е решен, болката изчезва. Но, ако вечно бягате от разрешаването му то болката ще стане хронична »

 

 «Късно е да ме възпитавате и да ме учите как да живея. Сам някак си ще се справя»

«…Психолога  няма да  ви учи как да живеете и няма да ви възпитава. Той ще ви помага да анализирате ситуацията, да намирате начин да я разрешите. Ще ви предоставя варианти и психологическа информация, необходима за да вземете решение. И само и единствено, ако искате да погледнете в себе си и да разрешите проблема  специалиста  може да ви помогне»

 

  «Аз не знам до колко е сериозно състоянието ми, за да се обърна към психолог »

«Понякога това, което изглежда като дреболия, в действителност, може да е проява на много сериозен проблем. И обратно: привидно  ужасния и почти нерешим  проблем може да се преодолее с помощта на специалист и колкото по скоро се случи това толкова по лесно ще е разрешението му. Психолога ще ви  помогне  да  разберете  колко сериозен и дълбок е  проблема. Е, ако сте допуснали грешка, и ако  проблемът е прост  и лесно разрешим  - няма нищо лошо в това. Но вие ще знаете точно какво да правите  по-нататък »

 

  «Никой не може да ми помогне. Никога не ми върви. Съдбата ми е такава»

 

«..Голяма част от проблемите в живота на човек имат  психологически причини. В много от случаите „лошата съдба“, „черната сянка“, „липсата на късмет“ са в резултат на психологическа неграмотност. Ето защо, ако вие виждате нещата по този начин по добре се обърнете към специалист, за да може постепенно да откриете истинските причини за вашите проблеми »

Всички тези възражения могат да ви се струват примитивни и излишни. Но в практиката си аз се срещам с много хора, които  трудно се решават да осъществят контакт или да продължат терапевтична работа , независимо колко сериозни са техните проблеми и колко отчаяно искат да получат помощ. Голяма част от моите клиенти много по късно във времето споделят  своите опасения относно психологическата работа и митовете битуващи за психолозите. Тогава им остава само съжалението , че са изгубили много време и усилия вместо от самото начало да бъдат открити и да споделят страховете си пристъпвайки прага на кабинета . Във всеки случай, един такъв разговор никога не може да бъде излишен. Дори, ако клиентът не използва тази информация незабавно, то той може по-късно да му помогне да вземе решение за по продължителна работа с  психолог.

         

Ваша Деси !
В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg