добре дошли във виртуалния свят на "ФЕНИКС"
centerphoenix.alle.bg

Петте езика на любовта

Петте езика на любовта

Петте езика на любовта

"Един вижда любовта там където друг  не я вижда и обратното“ Г.Чапмън

„..Ти не ме обичаш!!!“ – толкова често в отношенията си ние предявяваме подобна претенция. В действителност всеки доказва своите чувства по различен начин. Именно за това пише Г.Чапмън в своя бестселър „Петте езика на любовта“. Как да разпознаем своя език и езика на партньора? Как да постигнем хармония, ако изразяваме любовта по различен начин?

 «Прегърни ме!»

Първият език , който познаваме от деца е езика на докосването. „Вземи ме на ръце!“ – колко отчаяние и едновременно желание за близост има в тази молба. Ако се е получило така, че във вашето детство водещо е било прегръщането, докосването именно този език може да стане водещ за вас. И вие ще очаквате от вашия партньор именно това.Ако вашия партньор е „хладен“ и не обича много да го докосват вие можете лесно да се почувствате отблъснат и необичан. От друга страна, ако в детството ви е имало „дефицит“ на докосване, а при вашия любим този език е бил водещ с него ще можете да компенсирате липсата на топлина и нежност.

"Ти си най-добрият!"

Следващия език на, който ни учат нашите родители е езикът на ободряващите думи. За съжаление не на всички може би е провървяло и често се е налагало да изслушваме викове и критики. Ако този език на любовта при вас е водещ вие ще сте чувствителни и уязвими и при най незначителните критики и едновременно с това ще очаквате любовни признания и думи на възхищение.

„Подари ми подарък!“

Езикът на подаръците за много от нас е прост и разбираем – ако обичаш някого, ще му подариш нещо приятно. Тези при, които този език се явява водещ в детството си са получавали като потвърждение на родителската любов нови играчки, развлечения, скъпи подаръци. Често като компенсация за недостига на време от родителите си. И сега вече като големи по навик измерват любовта с многобройни подаръци.

 „Щастливеца не гледа към часовника и не брои минутите“

Времето се явява безценно! И това е способ на изразяване на любовта: не просто формално да стоиш до човека, гледайки  в телефона или компютъра, а да погледнеш в очите на другия да го слушаш и да го чуваш. „ По рано ние разговаряхме  часове един с друг, а сега от това общуване не остана и следа!“

 "Ръка за помощ "

Своята любов можем да докажем не само чрез красиви думи и с постъпки, но и с умението да си помагаме един на друг. За много жени този език се явява водещ – мъжа може и  да не умее да се изразява красиво, но в точния момент да се окаже наблизо и да помогне. Този език става водещ, когато детето расте в обстановка на поддържане и взаимопомощ.

За да  разберем кой език на любовта е водещ за нас трябва да си отговорим на следните въпроси:

-   Как в детството ни родителите са изразявали своята любов към нас?                 

-   Как ние изразяваме своята любов сега?               

-   На какво реагирате преди всичко?Какво предизвиква мъка и болка във взаимоотношенията ви? Какво очаквате от партньора си? За какво го критикувате?

-    А сега си помислете за любимия човек: от какво се обижда той? Към какво проявява претенции? Както пише Г.Чапмън : „..Критиката е начин да помолиш за любов  ,макар и не най добрия. Ако вие разберете това , ще възприемете критиката като информация.“

 А ако ние говорим на различни езици?

Подобно несъвпадение може да послужи за причина не на един или два конфликта - за него любовта е да обезпечи на семейството всичко необходимо, да работи без почивка, а за нея – задушевните разговори и цветята. Какво да правят?

Въпросът не е в това да се приспособите към партньора, а в това да определите дали цените вашите взаимоотношения? Действително ли ви е скъп този човек? Дали след всички разправии и конфликти вие сте взели решение да продължите по нататък заедно. Само така ще намерите общ език на любовта по лесно. В крайна сметка всеки от нас може да проявява любовта си във всички форми описани по горе като една от тях е водеща за него, а другите не. Това означава, че всеки може да ги доразвие.

Обича ли ме? – Не ме  ли обича?

Търсейки отговор на този въпрос, ние се  опитваме да се ориентираме сами, забравяйки за това че партньора ни може да ни обича по своему. Трябва ли да се разстройваме, ако любимия не говори на нашия език? Различията могат  не само да ни отблъснат един от друг, но те могат да предизвикат нашия интерес. Да научим чуждия език на любовта – това е все едно да започнем да изучаваме чужд език – отначало усвоявайки новите думи,а постепенно увличайки се от новия си начин на изразяване. Така и тук. Учете се един друг, и вашия общ език на любовта ще направи вашите отношения по добри.

 Ваша Деси!        

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg