добре дошли във виртуалния свят на "ФЕНИКС"
centerphoenix.alle.bg

Приказна терапия при консултиране на бременни – „ Приказка за двете звезди “

Приказна терапия при консултиране на бременни –  „ Приказка за двете звезди “

От автора: Тази статия ще предизвика както интереса на специалистите работещи  и подкрепяйки бременни, така и за всички

Колеги, съдбата ни е дала професия, която ни позволява да изживеем не един живот. Ние помним нашите клиенти и техните истории. Преживяваме ги заедно с тях и се надяваме, че всичко ще бъде наред. И днес искам да споделя, това което открих за себе си  - в работата с бременни приказната терапия е просто незаменима. Тя успокоява, дава сили и вяра, позволява на бъдещата майка да преодолее своите страхове и вълнения. А какви необикновени приказки пишат нашите клиентки докато очакват своето мъниче J!

Днес аз съм безкрайно щастлива. И ще ви разкажа защо.

Преди 6 месеца при мен дойде една измъчена и изтерзана жена. Нейното състояние беше усложнено и от факта, че тя беше бременна. За Милена това беше 5-та поред бременност. Предишните 4 бяха завършили със спонтанни аборти около 4-тата седмица. И сега ще останете учудени. Всички предишни бременности приключваха след като и бяха правили ултразвук в много кратки срокове. Някои от тях час след процедурата, най-дългия период беше два дни след процедурата.Аз не можех да си обясня този факт, просто го констатирах.

Така изгубила всякаква надежда, че ще стане майка, Милена отново беше забременяла, и при нея се бяха появили много сериозни психологически проблеми. Панически атаки през нощта, страх, че отново ще изгуби детето,повишена тревожност и т.н.

Но тя беше решила – повече никакъв ултразвук. Само женски консултации ни нищо повече. Бях учудена, че проследяващия гинеколог я беше посъветвал да потърси психологическа помощ. Така тя дойде при мен.

Консултирането на бременни жени не е по моята специалност и аз споделих това с клиентката, но тя реши да остане при мен. И така започнахме работа. Минахме през цветотерапия, игрова терапия, работа с метафорични карти и разбира се приказкотерапия.

И ето днес се случи радостното събитие! Милена стана майка JА каква роля изигра приказната терапия ще попитате?

На една от консултациите ние с нея написахме приказка.

„..Имало едно време една Звезда, голяма, красива и много самотна. Когато настъпвала нощта, тя започвала да свети толкова ярко, че хората на земята впервали поглед в нея и започвали да си пожелават различни желания.

Желанията на нашата красавица обаче никога не се сбъдвали. И ето веднъж и се присънил следния сън. Да..и звездите също сънуват J

Сякаш плувала тя в черното небе и изведнъж видяла, че насреща и се движи голям метеорит . И тя разбрала, че обезателно трябва да попадне в този метеорит. Хвърлила се към него нашата звезда и… се събудила. Дълго мислила тя за този сън, а после се огледала наоколо и разбрала, че нищо не я задържа на това място и заплувала там където я очаквало щастието.

Много изпитания трябвало да премине по време на своето пътешествие. Минала през страшни космически бури ; през безжалостната черна дупка, която поглъщала всичко наоколо и накрая видяла същия метеорит голям и величествен също като в съня си. Изведнъж и станало толкова спокойно, така и се приискало да го докосне, че звездата се хвърлила върху него. А великана отворил  за нея уютна пещера, сякаш за да я приеме в топлите си любящи обятия и пуснал вътре нашата пътешественичка, която най-накрая могла да се отпусне и отдъхне. Така тя намерила своя покой. Щастливо въздъхнала, затворила очи и заспала… А когато се събудила разбрала, че в тази пещера тя  вече не е сама. Огледала се и видяла две малки ярки искри, които светели все по ярко и по ярко. След няколко минути те се превърнали в малки прелестни звездички.От изпълващото щастие цяло нейно същество, звездата не могла да осъзнае, че нейното желание най-накрая се е изпълнило!

След време на небето се появили три звезди: една голяма и две по малки. Гледайки към тях, хората мечтаели и вярвали, че тези техни мечти обезателно ще се сбъднат….“

Ето това беше нашата приказка. Веднага попитах моята клиентка: „..Защо две звездички? -  Но Милена ми отговори, че и самата тя не знае…“

И така точно днес на бял свят се появиха две звездички: Илина и Десислава J

С това искам да ви кажа, че приказки се случват и около нас J

Пожелавам на всички нас и на нашите клиенти, само приказки с щастлив край J

Ваша Деси!!!

 

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg