добре дошли във виртуалния свят на "ФЕНИКС"
centerphoenix.alle.bg

Страх от самотата – да избягам или да остана?

Страх от самотата – да избягам или да остана?

Много често се оказва че хората след  дълги и много значими отношения оставайки  без партньор  започват да изпитват страх от самотата. И тогава много от тях намирайки се все още в състояние на вътрешна борба и липса на равновесие започват да си търсят нов партньор само за да заглушат своята болка и да се избавят от вътрешната празнота.

Тогава човек в резултат  на това „незряло“ търсене обичайно създава връзка с неподходяща за него персона и това е, ако не първата попаднала около него…..то  следващата. На принципа „само да не съм сам“. Обикновено връзките създадени въз основа на избора“който ми падне пред очите“ са неосъзнати /защото страха заглушава гласът на разума/ и в крайна сметка се оказват нещастни.

Фразата „клин,  клин избива“ вероятно сте я слушали много често. Само,че  в този контекст  тази народна мъдрост се оказва  мощен анти - съвет. Действително ли някой на добра воля иска да се окаже във взаимоотношения, които биха му донесли само болка. А това е предсказано предварително, ако само се вгледаме отблизо. Ето ви дадената схема.

/ Бягство от самотата→ нови взаимоотношения. И после?/

После като правило, след определен период от време в подобни съюзи както и в предишни, отново възникват неприятности…Раздяла, и …..

Отново самота…..

Омагьосан кръг…

Страха от самотата. Струва ли си да бягаме от него? Може ли да преминем през този период с високо изправена глава? Да ще е безкрайно неприятно и трудно. Но не и смъртоностно.

Периода след раздяла е неприятен период на самота, но ако се замислим този период си има и положителна страна. Ами ако в самотата открием вкуса на свободата? Говоря за самотата да живееш, да твориш, да реализираш идеите си, да се занимаваш с различни неща – безогледно,тотално и радостно!

Запознавате се с нови хора, създавате нови приятелства! Експериментирате с различни видове дейности! Изучавате себе си и се учите да се обичате дори такъв „лош“. Много показателно. Намерете си хоби, пътувайте, изследвайте себе си….доколкото това е възможно!

Но за да получите тази свобода, трябва да приемете  и разберете самотата. Само чрез самотата можете да достигнете до състояние на уединение сам със себе си. А това уединение е безценно. Много велики хора са си отишли от този свят, за да постигнат това уединение. Но ние не  сме светци и от нас не се изисква  подобен  духовен подвиг. За това не бива да обричаме себе си като се впускаме в нови взаимоотношения веднага след като приключим със старите при наличието на вътрешна болка.

Защо трябва да приемем самотата? За да се излезем от пашкула в,която сме били обвити дълго време и подобно на пеперуда да полетим с нови сили. За това е необходимо за излекуваме старите си рани преди да потърсим партньор отново.

Ако осъзнаем какви са нашите нужди и се вслушаме в повелите на душата си обезателно един ден ще съумеем да ги  превърнем в реалност и не само ще изпитваме удоволствие, но и ще се наслаждаваме на взаимоотношенията си. Един ден и това ще се случи, ако престанете да  фиксирате своето внимание върху страха от самотата и започнете да живеете.

А връзка? Защо не……, но може би по късно, когато страха отстъпи място на готовността…..

 

С любов: Д.Даскалова

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg