добре дошли във виртуалния свят на "ФЕНИКС"
centerphoenix.alle.bg

Неудобните детски въпроси: SOS алгоритъм на реагиране!

Неудобните детски въпроси:  SOS алгоритъм на реагиране!

От къде се появяват децата? Защо татко си отиде? Ще умра ли?

 За да не ви заварят неподготвен тези неудобни въпроси, нека се възползваме от следния алгоритъм от действия стъпка по стъпка:

  1.Реагирайте правилно:

  Не се притеснявайте и не се карайте на детето / дори въпросът да е зададен на обществено място/ . Със своята негативна реакция вие можете да провокирате в детето чувството за вина или срам за неговото любопитство. Реагирайте спокойно. Рано или късно такива въпроси задава всяко дете. За това подкрепете детето и му кажете, че ще поговорите задължително за това по-късно. Не  гледайте да избегнете отговора със следните думи „ ти си още малък“,“теб не те засяга“ и др. Ако родителите не отговорят, децата започват да търсят информация от друго място и не винаги тази информация може да е адекватна, полезна и правилна.

2. Определете темата и времето за разговор. На тази стъпка вашата задача ще бъде да разберете, защо  е възникнал този въпрос, преценете своите възможности: можете ли вие да отговорите правилно точно сега или е по добре да отложите този разговор. Ако незнаете какво да отговорите не се притеснявайте да си признаете това.  Кажете, че ще помислите и обезателно ще поговорите по-късно. Задължитело  спазете своето обещание.Не използвайте този метод за отлагане надявайки се, че детето ще забрави за вашето обещание.

Не отговаряйте с въпроса „Не се ли умори?“. Ако детето е задало въпроса отивайки на детска градина или училище, по добре отложете въпроса за вечерта, така ще имате допълнително време за да се подготвите за него.

 

 

3. Ако сте отложили разговора, то помислете как ще отговорите:

·         Обяснението трябва да бъде правдоподобно, не си измисляйте приказки

·         Поднасяйте информацията така, че тя да е съответстваща на възрастта на детето. Не е нужно да го просвещавате във всички подробности, защото то може и да не ги разбере. Вашата задача в този момент е да дадете на детето този отговор, който ще задоволи неговото любопитство и то ще го разбере.

·         Примерни отговори: „Мама и татко, много се обичат един друг, за това техните клетки се съединяват и се появява една нова клетка.  Тази клетка е в корема на мама. От нея след 9 месеца ще излезе бебе.“, „Ние с татко ти много се обичаме един друг, но така се получи, че не можем да се разбираме за някои неща, и за да не се караме ние решихме да живеем отделно“, „ всички умират, с теб това няма да се случи скоро, ти ще живееш дълго, ще си имаш твое семейство, деца, внуци, няма да бъдеш сам/а“.

4. Поговорете с детето в спокойна обстановка.

5. След разговора задължително си уточнете  – Правилно ли ви е разбрало детето и дали то няма още въпроси към вас.

 6. Задължително споделете с детето своите приятни впечатления от разговора, за да може в детето да  натрупа положителен опит от „интимните“ разговори с вас.

Скъпи родители!

Запомнете, че неудобните въпроси говорят за това, че вашето дете пораства. А този факт небива да остава незабелязан. Радвайте се заедно със своето дете и му помогнете  да формира правилна представа за света на възрастните.

Ваша Деси!

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg