добре дошли във виртуалния свят на "ФЕНИКС"
centerphoenix.alle.bg
10 фрази, които никога не трябва да казваме на децата си
10 фрази, които никога не трябва да казваме на децата си


Двадесет фрази, които ще накарат вашето дете да ви слуша. Да нужно е търпение, но е по добре от скандал. За да създадем доверителни и уважителни взаимоотношения с детето си е необходимо много внимание и старание. Нашите деца са най-добрите ни огледала, и когато те се държат лошо, трябва да помислим какво не правим както трябва.  На първо място трябва да помислим дали правилно разговаряме с децата си. Общуването с детето трябва да става по начин, по който то да разговаря с вас.

За това заменете своите критични забележки, осъждането, заплашителния тон с неутрален, уважителен, шеговит и ободряващ. Това може да отнеме много време, но поведението на вашето дете значително ще се подобри. Тези 20 позитивни фрази са много добро начало, ако искате да промените тона на общуване с детето си:

 

1. Фразата „ И да внимаваш!“ заменяме с  „ Защо трябва да запомниш“

Премахнете: «Бъди внимателен!»

Пример: « Защо трябва да помните това, когато играете в парка?» Или «Моля те, когато се катериш по катерушката, движи се бавно като внимателна костенурка ».

 

Обяснение: Децата често игнорират фразите, които им повтаряме отново и отново. Фразата „Бъди внимателен!“ не носи в себе си нужното послание, за това трябва да се изговори по точно и разбираемо за детето. Давайки повече подробности,  за това което може да се случи ще достигнете желания резултат.

 

 

2. «Моля те, говори спокойно».

Премахнете: «Престани да крещиш!» или «Бъди спокоен!»

Пример: «Моля те, говори по тихо!» или: «Обичам, когато пееш, но трябва да излезеш навън или в стаята за игра за да го правиш по силно ».

Обяснение: Някои деца естествено викат по-силно от други. Покажете им къде може да се направи това, за да не смущавате другите, използвайте силата на шепот, за да направите това. В съчетание с нежно докосване и контакт с очите, шепотът е невероятно ефективен начин да накарате децата да слушат.

 

3. «Искаш да направиш това сам или имаш нужда от помощ?“

Премахнете: «Трети път няма да повтарям, обувай се!»

Пример: «Излизаме. Ще се обуеш сам или имаш нужда от помощ? Или „ Сам ли ще седнеш в колата или имаш нужда от помощ?“

Обяснение: Повечето от децата искат да им бъдат делегирани някакви отговорности. Предоставяйки им избор, тяхното критично мислене и желанието им упорстват ще изчезнат.

 

4. "На какво те научи тази грешка?"

Премахнете: „Безобразие!“ Или „Можеше и  по-добре.“

Пример: „Какво разбрахте, когато направи тази грешка?“ Или „ Как  по друг начин ще го направиш следващия път, за да не изпаднеш отново в такива неприятности?“

Обяснение: Съсредоточете вниманието на детето върху мотивацията му да промени поведението си в бъдеще. Това ще има по добър ефект върху него отколкото да го упреквате за минали грешки.

 

5. «Моля  те, ….»

Премахнете: «Недей!» Или «Престани!».

Пример: «Моля те, изведи кучето на разходка» или «Моля те, прибери си обувките в шкафа».

Обяснение: Никой от нас не казва какво не иска!По бързо и по лесно е да се каже, какво искаш.

 

6. «Днес трябва да побързаме!»

Премахнете: «Побързай!» или «Закъсняваме!»

Пример: «Днес сме състезателни автомобили и се движим като на рали. Да видим колко бързо можем да се движим».

 

Обяснение: Позволете на детето  да е бавно! Но ако бързате, тогава това трябва да му бъде интересно.

 

 

7. «Искаш да тръгнем сега или след 10 мин.?»

Премахнете: «Време е да вървим - Вече!»

Пример: « Дечица искате да тръгваме или да поиграете още десет минути, и после да вървим?»

Обяснение: Децата обичат да носят отговорност за своя избор! Отнема малко внимание, но работи! Дайте им избор и те ще се държат по-добре, по добре  отколкото да се опитвате да ги насилвате.

 

8. „Нека добавим тази играчка към списъка с подаръци за рождения ти  ден!“

Премахнете: „Не можем да си го позволим“ или „Не, казах – СТИГА ПОВЕЧЕ ИГРАЧКИ!“

Пример: „Да купим тази играчка за рождения ти ден?“

 

Обяснение: Ако трябва да сме  честни, можем да  купим това малко Лего, просто не искаме да го купуваме. Вместо да говорите за липса на пари и да създавате усещане за недостиг, по-добре е да научите децата  да чакат играчка или да си я заработят.

 

9. "Спри, вдишай, издишай, а сега попитай!."

Премахнете: „Спри да хленчиш!“

Пример: "Нека спрем,  да подишаме заедно, сега опитай отново да попиташ каквото искаш."

Обяснение: Не забравяйте да повтаряте това. Продължавайте да  го повтаряте спокойно, докато детето не се успокои и не промени тона си.

 

 

10. „Уважавай себе си и другите.“

Премахнете: „Бъди добър“.

Пример: "Не забравяй, че трябва да уважаваш себе си и другите, дори и да си изнервен."

Обяснение: Бъдете конкретни, тъй като децата не приемат общи твърдения. Попитайте ги каквото искате и ги помолете да повторят това, което е важно да запомнят.

 

 

 

11. "Работи  в екип!"

Премахнете: „Не командвай!“ И „Никой няма да иска да играе с теб, ако го направиш.“

Пример: „Ти си страхотен лидер. Не забравяйте да използваш своите умения за съвместна работа днес. Помоли приятелите ти да ти помогнат, не им казвай какво да правят. "

Обяснение: Много деца, които искат да доминират (или се чувстват силни), често казват, че са властни или, че никой не иска да ги слуша.

Станете треньор на детето си и го научете на честна игра. Да питаш и молиш, вместо да командваш, да показваш, вместо да казваш, и да правиш нещо и ти за другите на свой ред.

 

 

 

12. "Имам нужда ти ...".

Премахнете: „Престани да правиш ……“ или „Това не е нормално за …..“

Пример: „Имам нужда днес ти да разходиш домашния любимец .“или "Имам нужда днес да забавиш скоростта и да се движиш като костенурка, тъй като сме на опасен паркинг."

Обяснение: Нашите претенции към децата нямат ефект върху тях . Те ще реагират по добре, когато общуваме с тях разкривайки им нашите нужди. Освен това заявявайки това, което искате, насочвате децата в необходимата ви посока (за разлика от фокусирането върху това, което НЕ искате!)

 

13. «Поплачи си, съчувствам ти».

Премахнете: «Не бъди дете» или «Стига циври».

Пример: «Нормално е да ти е тъжно,аз ще съм тук, ако ти потрябвам. Знам, че ще намериш начин да се погрижиш за себе си ».

Обяснение:  Децата реагират много позитивно, когато ние не ги караме да спрат да плачат или да се притесняват. Обикновено, когато кажем „Спри да плачеш, или успокой се“ има обратния ефект. Покажете им, че са способни да се справят със себе си и те бързо ще престанат да тъжат, това ще им помогне да  повишат и самооценката си.

 

 

 

14. "Как можеш да се  погрижиш за себе си?"

Премахнете: „Направи това и всичко ще бъде наред“, „Няма значение“ или „Защо винаги се разстройваш?“ „ Вземи си бисквитка. "

 

Пример: „Нормално е да ....... Какво може  да направиш, за да се почувстваш по-добре?

 

Обяснение: Способността на децата да се грижат за себе си е невероятен подарък! Децата, които са в състояние да изживеят по нормален начин  емоциите си, правят по-малко необмислени действия, изпадат в по-малко проблеми и имат по-висока самооценка.

 

 

15. "Ще те изчакам, докато приключиш."

Премахнете: "Уфф…Дай аз ще направя това

 

Пример: „Изглежда, че имаш нужда от време , ще седна и ще те  почакам.“

Обяснение: Родителите  трябва да бързат по-малко. Нека детето само  да завърже обувките си или да прочете надписа. Целта е да оставим децата да опитат, да се провалят, да опитат отново и да придобият чувство за увереност, така  че да не са зависими непрекъснато от нас!

 

16. "Обичам те, независимо от всичко."

Премахнете: „Никой не те обича, когато се държиш зле“ или „Не ме целувай, след  като си  направил  това“.

 

Пример: „Обичам те, независимо как си постъпил“ или „ Следващия път поискай  играчката, вместо да се сбиеш заради нея . "

 

Обяснение: Безусловната любов е в основата на позитивното възпитание. Това означава, че любовта ни към нашите деца не трябва да зависи от тяхното добро поведение. Ние ги обичаме с цялото си сърце, независимо какво правят. Това задоволява потребността на  децата да принадлежат към семейството, което е ключов мотивиращ фактор.

 

 

 

17. "Тревожа се, защото ...".

Премахнете: „Не си достатъчно голям“ или „Ти си твърде малък, за да направиш това“.

 

Пример: "Притеснявам се за това, че  ходиш  на  тази стена за катерене, защото се страхувам, че ще паднеш и да си навредиш."

 

Обяснение: Когато изразим по достъпен начин своите страхове и притеснения, нашите деца ще реагират по-добре и  ще зачетат нашите ограничения. Децата често смятат, че са достатъчно големи, достатъчно силни и способни, затова бързо карат колело или се качват на високата ограда. Напомнете на децата за риска, използвайки израза „Тревожен съм ..“.

 

 

18. "Направи го сам."

Премахнете: „Все ми е едно“.

 

Пример: „Бих имал нужда от твоята помощ.“

 

Обяснение: Доверявайки се на детето, ние му даваме чудесна възможност да направи нещо само! Добрите лидери също  трябва да са и  добри последователи, така че трябва да оставите понякога децата да вземат решения сами.

 

 

19. "Вярвам в теб и те подкрепям."

Премахнете: „Аз сам ще се погрижа за това“ или „Защо всичко трябва да правя вместо теб?“

 

Пример: „Виждам колко ти  е трудно, но вярвам, че можеш  да се справиш. Тук съм, за да те подкрепя, ако имаш нужда от идеи как да се справиш със ситуацията. "

 

Обяснение: Важно е да настроим децата си за успех. Те трябва да могат да се грижат за себе си, да решават проблемите си и да са сигурни, че са способни. Да подкрепим децата си вместо непрекъснато да вършим всичко вместо тях често изисква повече търпение, но това повишава тяхната самооценка и им дава вътрешна мотивация!

 

 

 

20. "Как се чувстваш?"

Премахнете: „Успокой се! Няма нужда така да се разстройваш! "

 

Пример: „Виждам, че си разстроен, как се чувстваш?“


Обяснение: Помощта на децата да идентифицират емоциите си и да се общува ефективно с тях е важен елемент на положителното родителство.

 

Когато децата се чувстват комфортно да изразяват емоциите си и да ги предават на другите (вместо да ги отричат и да се опитват да се скрият), тяхното поведение се променя и. Децата стават по-открити и започват да се чувстват уважавани. Използвайте тези фрази, за да може да промените общуването си с вашите деца!

 

 

 

 


10 фрази, които никога не трябва да казваме на децата си

10 фрази, които никога не трябва да казваме на децата си

Има някои фрази, които никога не бива да казваме на децата си, независимо на каква възраст са те и дали разбират думите или не –децата всичко разбират, даже по интонацията.

1.       „При теб никога нищо не се получава – дай ще го направя аз.“

Тази фраза травмира детето и отрано го програмира като неудачник. Детето се чувства глупаво и неловко, и в бъдеще  ще се страхува  да поеме каквато и да е било инициатива, защото мама пак ще започне да крещи.

2.       „На вземи и само се успокой!“

За някои родители е много тежко да издържат на многочасовото мрънкане на децата си „моля те; дай ми; искам“. Но съгласете се, ако даваме на децата всичко, което поискат, дори и да не сме съгласни в един момент нашето „НЕ“ няма да се приема сериозно.

3.      "Ако  още веднъж видя нещо такова – ще си го получиш….!"

На практика, често тези заплахи не са привеждани в действие /и за щастие/. И родителите не наказват детето, а само го плашат . Но подобни фрази, предизвикват в детето  обида и недоумение. Не плашете детето. То трябва да знае, какво ще го очаква в този или онзи случай. Внезапните избухвания на родителите няма да доведат до нищо добро.

4.      " Казах веднага да престанеш!"

Не бива така рязко да се говори на детето! Това е вашето дете! Ако сте се скарали най-добре е да се извините. Иначе детето се чувства обидено и без права. Често вместо да „престане“, то започва да протестира и да капризничи. Ако детето ви е тийнейджър – млъква, излиза от стаята или се затваря в себе си. Тази фраза никога не води до желания ефект.

5.      " Длъжен си да разбереш, че……!"

При много деца тази фраза предизвиква защитна реакция и продължение й им се струва скучно. Детето просто не разбира вашето нравоучение, престава да ви слуша и превключва на друга вълна. Да се опитвате да поучавате детето, когато то е възбудено, разстроено или развълнувано няма да доведе до желания от вас ефект.

Помнете, че детето също е човек, то си има неговите проблеми и в даден момент може да е задълбочено над тях. Каквото и да му говорите в този момент, дори да е най-разумното и правилно разсъждение то няма да ви разбере.

6.       "Момчетата /момичетата/ не се държат така!"

Постоянното повторение на тези думи вкарват детето в определен стереотип. И вече като възрастен момчето ще възприема собствената си емоционалност като нещо недостойно, а момичето ще изпитва комплекс към някой „мъжки“ професии или не добре изчистеното си жилище.

7.      " Не се разстройвай заради глупости!"

Възможно е за детето това да не е глупост! Спомнете си своето детство! Да детето може да се разстрои заради това, че кубчетата му са се разпилели или количката му се е счупила. Все пак в неговия детски свят – количката и кубчетата са най-важните! Демонстрирайки пренебрежение към проблемите на детето, вие рискувате да загубите неговото доверие и в бъдеще то да не споделя с вас своите „глупави“ проблеми. Така, ако с детето се случва нещо сериозно вие няма да разберете.

8.      " Не те е грижа за моето здраве! Съсипа ми нервите…"

Често майките говорят по този начин на децата си. Разберете всичко това рано или късно престава да се приема на сериозно от детето, като в приказката за лъжливото овчарче. Децата не обръщат внимание на тези думи, защото не ги разбират. Понякога обаче за да са „добри“ те престават да си играят, да бягат или да вдигат шум….за да не се оплаква мама.

9.         "Не-това няма да ти го купим, защото нямаме пари!"

Трудно е да се обясни на детето, че не може да се купи всичко което то поиска. Но, ако не бъдете директни и не обяснявате подробно то ще си мисли следното „ Когато мама и татко имат пари, те ще ми купят всичко, което поискам“ ! Не можете ли просто да кажете „ Ти вече имаш такава играчка“ или „ Не може да се яде само шоколад, това е вредно“. Трудно е понякога да се обяснят тези неща на детето, но то  трябва да разбере защо родителите не му купуват това или онова.

10.   " Всички деца като деца, умни, послушни и добри….пък ти….. „божие наказание“,    лошотия."

Не  трябва да се поставят подобни етикети на детето! Това понижава неговата самооценка и то започва да си мисли, че наистина е такова!


Ваша Деси!

В момента разглеждате олекотената мобилна версия на уебсайта. Към пълната версия.
Уебсайт в Alle.bg